Beslenme kültürü içinde önemli bir yere sahip olan elma, oldukça meşakkatli bir üretim süreci sonunda tüketiciyle buluşuyor. Sezon boyunca elma üreticilerinin en büyük yardımcısıysa, hastalık ve zararlılara karşı sunduğu kaliteli çözümlerle Hektaş oluyor. Bir meyve tabağı hayal edin. Mevsime ve bölgeye göre tabaktaki ürünler değişiklik gösterse de hemen herkes kendi hayalindeki meyve tabağında büyük ihtimalle elmaya yer verecektir. Bu durumu elmanın oldukça geniş bir coğrafyaya yayılım göstermesiyle açıklamak mümkün. Ancak burada elmanın çeşitlere göre değişmekle birlikte depolanabilen ve böylelikle her mevsim taze olarak ulaşılabilen bir meyve olmasının payı da oldukça büyük. Dünyanın hemen her yerindeki insanlar tarafından sevilerek tüketilen elma birbirinden farklı çeşitleriyle meyve denince ilk akla gelen ürünlerin başında yer alıyor. Bilinen, sevilen ve dolayısıyla da tüketiciler tarafından fazlaca talep edilen bir ürün olması onu meyve üretiminde de önemli bir yere taşıyor. Yoğun bir üretim süreci ardından tüketiciye sunulan elmanın istenilen standartları sağlaması için ise her aşamanın doğru planlanması gerekiyor.

Türkiye üretimde 4. sırada

Dünyada 6 bin 500’ü aşkın elma çeşidinin olduğu tahmin ediliyor. Ancak bu çeşitler içerisinde çok azının ticari öneme sahip olduğunu söylemek mümkün. Starking, Golden Delicious, Gala, Granny Smith ve Fuji dünyada ticari üretimi yapılan başlıca elma çeşitlerinden. Tüm dünyada yaklaşık 5,2 milyon hektar alanda yürütülen elma tarımı ile yılda 89 milyon tonu aşkın elma üretimi yapılıyor. 2,4 milyon hektara yaklaşan geniş üretim alanı ve 44,4 milyon ton civarındaki üretim miktarıyla üretimin liderlik koltuğunda ise Çin yer alıyor. Ekolojik koşulları ve coğrafi konumu sayesinde pek çok tarım ürününün yetiştirilmesi için önemli bir potansiyele sahip olan Türkiye, zengin gen kaynakları ile dünya elma üretiminde Çin, ABD ve Polonya’nın ardından 4. sırada geliyor.

Yüksek kesimlerde yetişiyor

Hem iklim hem de toprak istekleri açısından Türkiye’nin pek çok bölgesi elma üretimi için oldukça uygun koşullara sahip. Ilıman ve soğuk ılıman iklim meyvesi olan elma kış dinlenmesine en fazla ihtiyaç duyan meyve türü olarak biliniyor. Elmanın soğuklama ihtiyacını karşılaması için çeşitlere göre değişmekle birlikte 7,2°C’nin altındaki düşük sıcaklıklarda 2300-3600 saat kalması gerekiyor. Bu nedenle Ege bölgesinin 500 metre, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin ise 800 metreden yüksek kesimlerinin elma yetiştiriciliğinde verim ve kalite için oldukça uygun olduğunu belirtmek gerek.

Soğuklama ihtiyacının karşılanması gerek

Elmanın soğuklama ihtiyacını karşılayamaması sonucu önemli verim ve kalite kayıpları meydana geliyor. Düşük sıcaklıklara ve sert kışlara karşı oldukça dayanıklı olan elma kış dinlenmesi sırasında oldukça düşük sıcaklıklara karşı koyabilirken, yüksek yaz sıcaklıklarından hoşlanmıyor. Hava sıcaklığının 40°C’nin üzerine çıkması halinde büyüme duruyor, meyve dökümleri artıyor ve meyve kalitesi de bozulmaya başlıyor. Elmanın yetişmesi için nispi nem de büyük bir öneme sahip.

Gelişme kuvveti azaldıkça dikim sıklığı artıyor

Elma üretiminde tohum anaçları veya klon anaçları kullanılıyor. Türkiye’de modern meyveciliğin gelişimine paralel olarak klon anaç kullanımı giderek yaygınlaşıyor. En yaygın olarak çok bodur M 9 ve yarı bodur MM 106 anaçları kullanılıyor. Yine Türkiye’de 500 civarında elma çeşidi bulunmakla birlikte ticari olarak ağırlıkla Starking Delicious, Golden Delicious, Starkrimson Delicious, Starkspur Golden Delicious, Granny Smith ve Amasya çeşitleri üretiliyor. Elma üretiminde anacın ve çeşidin gelişme kuvveti azaldıkça, yani ağaç bodurlaştıkça, dikim aralığı da sıklaşıyor. Bodur ağaçlar sayesinde bahçeden daha erken yaşta ürün alınması mümkün oluyor.

Kullanılacak fidanların ise mutlaka sertifikalı, ismine doğru, sağlıklı ve standartlara uygun olması gerekiyor. Elma çeşitleri kendi çiçek tozlarıyla döllenemediği ve çoğunlukla başka bir dölleyici çeşidin çiçek tozlarına ihtiyaç duyduğu için bahçe tesisinde dölleyici çeşitlere yer verilmesi şart. Bunun için; her 100 fidandan 10-15 adedinin dölleyici çeşit olması ve bunların ana çeşitten 12-15 metre uzakta olacak şekilde dikilmesi gerekiyor.

Bitki besleme toprak analiziyle desteklenmeli

Gübreleme yüksek verimli ve kaliteli elma üretimi için en önemli uygulamaların başında geliyor. Temel bitki besin elementlerinden azot (N) meyve kalitesi ve verimin arttırılmasını; fosfor (P) ağacın çiçek bağlamasını ve meyveye yatmasını, periyodisitenin azalması, potasyum (K) ise meyve iriliği, lezzeti ve depolama süresinin arttırılmasını sağlıyor. Bunların yanı sıra iz elementler de önemli bir role sahip. Demir ve çinko başta olmak üzere; magnezyum, bor, mangan, bakır ve molibden gibi iz elementler verim ve kaliteye önemli derecede etki ediyor. Gübrelemenin doğru ve dengeli bir biçimde yapılabilmesi için ise gübre cinsi ve miktarının mutlaka toprak ve yaprak analizlerine göre belirlenmesi ve doğru bir planla yürütülmesi gerekiyor.

Yaz sulaması verimi etkiliyor

Elma üretiminde yıllık bakım işlemleri içinde en çok mesai harcanan uygulamaların başında sulama geliyor. Elma ağaçları saçak kök yapısına sahip olduğundan pek çok meyve türüne kıyasla daha fazla suya ihtiyaç duyuyor ve yüksek nemden hoşlanıyor. Bahçelere verilecek su miktarının belirlenmesinde ise üretim bölgesinin yıllık yağış miktarı ve dağılımı, toprağın yapısı, ağaçların yaş ve büyüklükleri gibi hususların dikkate alınması gerek. Sulamada özellikle büyük bir öneme sahip olan ve verimi doğrudan etkileyen yaz sulamasının da bölgenin yağış durumuna göre mayıs ayında başlaması ve yaz boyunca devam ettirilmesi gerekiyor. Pek çok tarım ürününde olduğu gibi elma üretiminde de modern sulama sistemlerinin kullanılması, sağladığı avantajlarla bir adım öne çıkıyor.

Her meyveye eşit beslenme şansı

Budama ise dikkat, bilgi ve deneyim gerektiren bir diğer önemli işlem. Dikim budaması, şekil budaması, mahsul budaması ve gençleştirme budaması olmak üzere 4 grupta toplanan budama işlemi; anaç ve çeşidin kuvvetlilik durumuna göre farklı terbiye sistemleri şeklinde uygulanıyor. Bir diğer kültürel uygulama olan meyve seyreltme işlemi ise meyve iriliğinin ve kalitesinin arttırılması ve ağaçların düzenli ürün vermesinin sağlanması amacıyla yapılıyor. Elle ya da kimyasal ürünler yardımıyla yapılabilen meyve seyreltme işleminin; hem meyvelerin istenilen düzeyde olması hem de bir sonraki yılın ürünü etkilememesi için meyve gözü oluşmaya başlamadan önce yapılması gerekiyor.

Etkin koruma için doğru mücadele

Bitkisel üretimin tüm alanlarında olduğu gibi elma üretiminde de yürütülen uygulamalar planlı ve doğru şekilde yapılsa dahi hastalık, zararlı ve yabancı ot tehdidi, başarılı bir sezon yakalanmasında engel oluşturabiliyor. Kültürel tedbirler ile zararlı organizmalarla karşılaşma riski bir nebze olsun azaltılabilmekle birlikte bu önlemler her zaman tek başına yeterli olmuyor. Bu noktada biyolojik, biyoteknik, fiziksel ve kimyasal mücadele gibi bitki koruma faaliyetlerinden destek alınıyor. Zararlı organizmalarla etkin bir şekilde mücadele edilebilmesi için de doğru zamanda harekete geçmek, bitki koruma ürünlerini doğru dozda ve doğru teknikle uygulamak gerekiyor.

Hektaş ile etkili mücadele

Elma üretiminde sorun olan pek çok etmen bulunmakla birlikte; bunların başında karaleke (Venturia inaequalis), elma içkurdu (Cydia pomonella) ve Avrupa kırmızı örümceği (Panonychus ulmi) geliyor. Hektaş’ın elma üreticileri için sunmuş olduğu çözümler, üretim süreci boyunca yetiştiricilerin başına dert olan bu problemlerle etkin bir mücadele sağlıyor.

Biella® ve Atreus® karalekeyle mücadele için geliştirilen ürünler arasında bulunuyor. Çiçek döneminde uygulanabilen Biella®; yalnızca uygulandığı yüzeylerde değil, yeni gelişen sürgün ve yapraklarda da uzun süre faaliyetine devam ederken, hem koruyucu hem tedavi edici hem de bazı durumlarda hastalığı yok etme özelliğine sahip olduğu için hastalık yaprağa girdiğinde ve hatta belirtilerini göstermeye başladığında bile iyi bir koruma sağlıyor. Atreus® ise fungal hücrede erken spor çimlenmesini ve miseliyal gelişimini engelleyerek etkisini gösteriyor ve tıpkı Biella® gibi hem koruyucu hem de tedavi edici özelliklere sahip olmasıyla öne çıkıyor.

İç kurdunun en büyük düşmanları Elma iç kurduyla mücadele denildiğinde ise üç isim birkaç adım öne çıkıyor: Takumi®, Capito® ve Venti®. Farklı etki mekanizmasıyla yeni nesil bir insektisit olan Takumi®, zararlının kas sistemine etki ediyor ve kontrol dışı kasılmalar meydana getirerek önce beslenmesini durduruyor, ardından da sırasıyla uyuşukluk, kas paralizi ve ölüm gerçekleştiriyor. Üstelik hızlı ve uzun süreli bir etkiye sahip olan ürün, henüz daha uygulandığı andan itibaren etkisini göstermeye başlıyor.

Kırmızı örümcek sorunu Hektaş’la son buluyor

Smach®, Delos® ve Torpedo® EC ise Avrupa kırmızı örümceğiyle mücadelede elma üreticilerinin en büyük yardımcıları. Farklı etki şekline sahip yeni bir akarisit olan Smach®, zararlının bünyesindeki yağ sentezini engelleyerek tam bir koruma sağlıyor ve yumurta dahil olmak üzere zararlının tüm gelişim evrelerinde etki gösteriyor. Bunu yaparken yararlı böceklerin birçoğuna ve parazit mantarlara da zarar vermiyor olması, onu entegre mücadele uygulamalarıyla da uyumlu hale getiriyor.

Kontakt etkili bir akarisit olan Delos® ise en büyük etkisini kırmızı örümceklerin yumurta, larva ve nimflernin dönem değiştirmelerini engelleyerek gösteriyor. Üstelik uygulamadan yalnızca 3-5 gün sonra etkisini belli ederken, ilacın dayanıklılığı yaklaşık 1 ay boyunca devam ediyor. Emülsiyon konsantre formülasyonuna sahip insektisit-akarisit Torpedo® EC ise hem mide zehri hem de tıpkı Delos® gibi kontakt etkili olmasıyla öne çıkıyor.

5 ila 9 ay depolanabiliyor

Yıl içerisinde yapılan faaliyetlerde olduğu gibi hasat işleminde de dikkat gerektiren pek çok husus var. İlk olarak hasat zamanının doğru belirlenmesi gerek. Meyveler çoğunlukla ağaç olumuna geldiklerinde hasat edilip, depolarda yeme olgunluğuna erişmesi bekleniyor. Yazlık elma çeşitleri ise ağaç üzerindeyken yeme olumuna eriştiği için o dönemde hasat ediliyor. Bunun yanında hasat zamanının belirlenmesinde “iyot testi” adı verilen bir uygulamadan da yararlanılıyor. Hasat işlemi iki veya üç defada gerçekleştiriliyor. Öncelikle ağacın dış ve alt kısmındaki meyveler hasat edilirken; iç kısımlardaki meyvelerin hasadı en son yapılıyor.

Elmalar hasat edildikten sonra sağlamlık, şekil, renk ve kalite gibi özelliklere göre seçime tabi tutuluyor. İriliklerine göre sınıflandırılan meyveler ambalajlanarak ya hemen pazara sevk ediliyor ya da pazara sevk edilinceye kadar soğuk hava depoları veya farklı atmosfer koşullarına sahip depolarda muhafaza ediliyor. Pek çok elma çeşidi -1 ila +3°C arasında değişen sıcaklıklarda uzun süre depolanabiliyor. Depolanma süresi çeşide, ağacın beslenme durumuna ve mevsime göre değişkenlik gösteriyor.

Hektaş elma üreticisinin yol arkadaşı

Elma; çeşit seçiminden bahçe tesisine, bakım işlerinden hasada ve depolamaya kadar bilgi, dikkat, tecrübe ve özen isteyen meşakkatli bir üretim kolu. Türkiye gerek üretim alanı gerekse üretim miktarıyla elma üretimi için önemli bir potansiyele sahip. Ancak yetiştiricilik esnasında karşılaşılabilecek en ufak bir problem tüm sezon üreticinin başını ağrıtabiliyor. Bundan hareketle yola çıkan Hektaş, elma üreticileri için sunduğu kaliteli bitki koruma ürünleri sayesinde yetiştiricilere başarılı bir sezonun kapısını açarak en önemli yol arkadaşları olmaya devam ediyor.

SAYILARLA ELMA ÜRETİMİ

Dünya genelinde üretim alanı

5,2 milyon ha

Dünya genelinde yıllık üretim miktarı

89,3 milyon ton

44,4 milyon ton ile üretim lideri

Çin

Dünya üretiminde Türkiye’nin sırası

4.

Türkiye’de yıllık üretim miktarı

3 milyon ton

TÜRKİYE’DE ELMA ÜRETİMİ

3 milyon ton

2017 yılında Türkiye’de 3 milyon ton elma üretildi.

%135,9

Türkiye elma üretiminde yüzde 135,9 oranında kendine yeterlilik derecesine sahip.

1.

617 bin 375 ton ile elma üretiminin zirvesinde Isparta yer alıyor.

23,5 kg

Kişi başı elma tüketimi 23,5 kg civarında.

 

Çeşitlere göre elma üretimi

%39 Starking

%25,5 Golden

%23 Diğer

%8 Amasya

%4,5 Granny Smit

 

Benzer Bloglar
  • 1 Mayıs 2023

    Biber Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele

    Biber Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
    1 Mayıs 2023 Bitki Koruma
  • 27 Mart 2023

    Biber Gübreleme Nasıl Olmalı?

    Biber Gübreleme Nasıl Olmalı?
    27 Mart 2023 Bitki Besleme
  • 21 Mart 2023

    Biber Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?

    Biber Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?
    21 Mart 2023 Bitki Koruma
  • 20 Mart 2023

    Biber Nasıl Sulanmalı?

    Biber Nasıl Sulanmalı?
    20 Mart 2023 Bitki Besleme
  • 16 Mart 2023

    Türkiye’de Biber Hangi Bölgede ve İklimde Yetişir?

    Türkiye’de Biber Hangi Bölgede ve İklimde Yetişir?
    16 Mart 2023 Bitki Koruma
  • 10 Mart 2023

    Biber Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Biber Nasıl Yetiştirilir?

    Biber Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Biber Nasıl Yetiştirilir?
    10 Mart 2023 Bitki Koruma
  • 7 Mart 2023

    Nektarin Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Nektarin Nasıl Yetiştirilir?

    Nektarin Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Nektarin Nasıl Yetiştirilir?
    7 Mart 2023 Bitki Koruma
  • 24 Mart 2023

    Kayısı Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Kayısı Nasıl Yetiştirilir?

    Kayısı Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Kayısı Nasıl Yetiştirilir?
    24 Mart 2023 Bitki Koruma
  • 15 Mart 2023

    Kanola Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele

    Kanola Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
    15 Mart 2023 Bitki Koruma
  • 14 Ocak 2024

    Nektarin Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele

    Nektarin Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
    14 Ocak 2024 Bitki Koruma
  • 8 Ocak 2024

    Nektarin Gübreleme Nasıl Olmalı?

    Nektarin Gübreleme Nasıl Olmalı?
    8 Ocak 2024 Bitki Besleme
  • 17 Aralık 2023

    Nektarin Ağaçları Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?

    Nektarin Ağaçları Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?
    17 Aralık 2023 Bitki Koruma
  • 21 Kasım 2023

    Nektarin Nasıl Sulanmalı?

    Nektarin Nasıl Sulanmalı?
    21 Kasım 2023 Bitki Besleme
  • 12 Ağustos 2023

    Türkiye’de Nektarin Hangi Bölgede ve Mevsimde Yetişir?

    Türkiye’de Nektarin Hangi Bölgede ve Mevsimde Yetişir?
    12 Ağustos 2023 Bitki Koruma
  • 1 Temmuz 2023

    Kayısı Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele

    Kayısı Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
    1 Temmuz 2023 Bitki Koruma
  • 15 Haziran 2023

    Kayısı Gübreleme Nasıl Olmalı?

    Kayısı Gübreleme Nasıl Olmalı?
    15 Haziran 2023 Bitki Besleme
  • 2 Haziran 2023

    Kayısı Nasıl Sulanmalı?

    Kayısı Nasıl Sulanmalı?
    2 Haziran 2023 Bitki Besleme
  • 11 Mayıs 2023

    Kayısı Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?

    Kayısı Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?
    11 Mayıs 2023 Bitki Koruma
  • 3 Nisan 2023

    Türkiye’de Kayısı Hangi Bölgede Yetişir?

    Türkiye’de Kayısı Hangi Bölgede Yetişir?
    3 Nisan 2023 Bitki Koruma
  • 8 Mart 2023

    Kanola Gübreleme Nasıl Olmalı?

    Kanola Gübreleme Nasıl Olmalı?
    8 Mart 2023 Bitki Besleme
  • 1 Mart 2023

    Kanola Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?

    Kanola Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?
    1 Mart 2023 Bitki Koruma
  • 27 Şubat 2023

    Kanola Nasıl Sulanmalı?

    Kanola Nasıl Sulanmalı?
    27 Şubat 2023 Bitki Besleme
  • 21 Şubat 2023

    Türkiye’de Kanola Hangi Bölgede Yetişir?

    Türkiye’de Kanola Hangi Bölgede Yetişir?
    21 Şubat 2023 Bitki Koruma
  • 11 Şubat 2023

    Kanola Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Kanola Nasıl Yetiştirilir?

    Kanola Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Kanola Nasıl Yetiştirilir?
    11 Şubat 2023 Bitki Koruma
  • 1 Şubat 2023

    Toprak Asitlenmesi Nedir? Nedenleri Nelerdir?

    Toprak Asitlenmesi Nedir? Nedenleri Nelerdir?
    1 Şubat 2023 Akıllı Tarım
  • 28 Ocak 2023

    Hassas Tarım Nedir? Nasıl Yapılır?

    Hassas Tarım Nedir? Nasıl Yapılır?
    28 Ocak 2023 Akıllı Tarım
  • 16 Ocak 2023

    Dikey Tarım Nedir?

    Dikey Tarım Nedir?
    16 Ocak 2023 Akıllı Tarım
  • 12 Ekim 2022

    Biçerdöverle Hasat Nasıl Yapılır?

    Biçerdöverle Hasat Nasıl Yapılır?
    12 Ekim 2022 Akıllı Tarım
  • 9 Ekim 2022

    Erozyon Nedir?

    Erozyon Nedir?
    9 Ekim 2022 Akıllı Tarım
  • 7 Ekim 2022

    Yabancı Otlarla Mücadele Nasıl Yapılır?

    Yabancı Otlarla Mücadele Nasıl Yapılır?
    7 Ekim 2022 Bitki Koruma
  • 5 Ekim 2022

    Ceviz Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele

    Ceviz Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
    5 Ekim 2022 Bitki Koruma
  • 2 Ekim 2022

    Ceviz Gübreleme Nasıl Olmalı?

    Ceviz Gübreleme Nasıl Olmalı?
    2 Ekim 2022 Bitki Besleme
  • 1 Ekim 2022

    Ceviz Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?

    Ceviz Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?
    1 Ekim 2022 Bitki Koruma
  • 28 Eylül 2022

    Ceviz Nasıl Sulanmalı?

    Ceviz Nasıl Sulanmalı?
    28 Eylül 2022 Bitki Besleme
  • 26 Eylül 2022

    Türkiye’de Ceviz Hangi Bölgede Yetişir?

    Türkiye’de Ceviz Hangi Bölgede Yetişir?
    26 Eylül 2022 Bitki Koruma
  • 25 Eylül 2022

    Ceviz Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Ceviz Nasıl Yetiştirilir?

    Ceviz Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Ceviz Nasıl Yetiştirilir?
    25 Eylül 2022 Bitki Koruma
  • 22 Eylül 2022

    Fındık Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele

    Fındık Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
    22 Eylül 2022 Bitki Koruma
  • 21 Eylül 2022

    Fındık Gübreleme Nasıl Olmalı?

    Fındık Gübreleme Nasıl Olmalı?
    21 Eylül 2022 Bitki Besleme
  • 18 Eylül 2022

    Fındık Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?

    Fındık Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?
    18 Eylül 2022 Bitki Koruma
  • 14 Eylül 2022

    Fındık Nasıl Sulanmalı?

    Fındık Nasıl Sulanmalı?
    14 Eylül 2022 Bitki Besleme
  • 11 Eylül 2022

    Türkiye’de Fındık Hangi Mevsimde Yetişir?

    Türkiye’de Fındık Hangi Mevsimde Yetişir?
    11 Eylül 2022 Bitki Koruma
  • 8 Eylül 2022

    Fındık Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Fındık Nasıl Yetiştirilir?

    Fındık Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Fındık Nasıl Yetiştirilir?
    8 Eylül 2022 Bitki Koruma
  • 7 Eylül 2022

    Organik Tarım Nedir? Organik Tarım Nasıl Yapılır?

    Organik Tarım Nedir? Organik Tarım Nasıl Yapılır?
    7 Eylül 2022 Akıllı Tarım
  • 3 Eylül 2022

    Torfta Bitki Nasıl Yetiştirilir?

    Torfta Bitki Nasıl Yetiştirilir?
    3 Eylül 2022 Akıllı Tarım
  • 2 Eylül 2022

    Bitki Beslemesinde Kalsiyum Neden Önemlidir?

    Bitki Beslemesinde Kalsiyum Neden Önemlidir?
    2 Eylül 2022 Bitki Besleme
  • 30 Ağustos 2022

    Bitkilerde Demir Eksikliği Nedir? Nasıl Giderilir?

    Bitkilerde Demir Eksikliği Nedir? Nasıl Giderilir?
    30 Ağustos 2022 Bitki Besleme
  • 27 Ağustos 2022

    Damla Sulama Sisteminin Yararları Nelerdir?

    Damla Sulama Sisteminin Yararları Nelerdir?
    27 Ağustos 2022 Akıllı Tarım
  • 24 Ağustos 2022

    Toprak Analizine Göre Gübreleme Nasıl Yapılır?

    Toprak Analizine Göre Gübreleme Nasıl Yapılır?
    24 Ağustos 2022 Bitki Besleme
  • 23 Ağustos 2022

    Patates Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele

    Patates Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
    23 Ağustos 2022 Bitki Koruma
  • 20 Ağustos 2022

    Patates Gübreleme Nasıl Olmalı

    Patates Gübreleme Nasıl Olmalı
    20 Ağustos 2022 Bitki Besleme
  • 18 Ağustos 2022

    Patates Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?

    Patates Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?
    18 Ağustos 2022 Bitki Koruma
  • 17 Ağustos 2022

    Patates Nasıl Sulanmalı?

    Patates Nasıl Sulanmalı?
    17 Ağustos 2022 Bitki Besleme
  • 16 Ağustos 2022

    Türkiye’de Patates Hangi Bölgede Yetişir?

    Türkiye’de Patates Hangi Bölgede Yetişir?
    16 Ağustos 2022 Bitki Koruma
  • 14 Ağustos 2022

    Patates Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Patates Nasıl Yetiştirilir?

    Patates Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Patates Nasıl Yetiştirilir?
    14 Ağustos 2022 Bitki Koruma
  • 12 Ağustos 2022

    Çilek Gübreleme Nasıl Olmalı

    Çilek Gübreleme Nasıl Olmalı
    12 Ağustos 2022 Bitki Besleme
  • 11 Ağustos 2022

    Çilek Nasıl Sulanmalı

    Çilek Nasıl Sulanmalı
    11 Ağustos 2022 Bitki Besleme
  • 7 Ağustos 2022

    Çilek Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele

    Çilek Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
    7 Ağustos 2022 Bitki Koruma
  • 2 Ağustos 2022

    Çilek Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir

    Çilek Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir
    2 Ağustos 2022 2 dk Bitki Koruma
  • 29 Temmuz 2022

    Çilek Hangi Mevsimde ve Hangi Bölgede Yetişir?

    Çilek Hangi Mevsimde ve Hangi Bölgede Yetişir?
    29 Temmuz 2022 Bitki Koruma
  • 25 Temmuz 2022

    Çilek Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Çilek Nasıl Yetiştirilir?

    Çilek Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Çilek Nasıl Yetiştirilir?
    25 Temmuz 2022 Bitki Koruma
  • 20 Temmuz 2022

    Domates Gübreleme Nasıl Olmalı

    Domates Gübreleme Nasıl Olmalı
    20 Temmuz 2022 Bitki Besleme
  • 17 Temmuz 2022

    Domates Nasıl Sulanmalı

    Domates Nasıl Sulanmalı
    17 Temmuz 2022 Bitki Besleme
  • 14 Temmuz 2022

    Domates Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele

    Domates Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
    14 Temmuz 2022 Bitki Koruma
  • 11 Temmuz 2022

    Domates Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir

    Domates Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir
    11 Temmuz 2022 Bitki Koruma
  • 8 Temmuz 2022

    Türkiye’de Domates Hangi Bölgede Yetişir

    Türkiye’de Domates Hangi Bölgede Yetişir
    8 Temmuz 2022 Bitki Koruma
  • 5 Temmuz 2022

    Domates Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Domates Nasıl Yetiştirilir?

    Domates Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Domates Nasıl Yetiştirilir?
    5 Temmuz 2022 Bitki Koruma
  • 4 Temmuz 2022

    Zeytinde Gübreleme Nasıl Olmalı

    Zeytinde Gübreleme Nasıl Olmalı
    4 Temmuz 2022 Bitki Besleme
  • 1 Temmuz 2022

    Elma Ağaçlarında Gübreleme Nasıl Olmalı

    Elma Ağaçlarında Gübreleme Nasıl Olmalı
    1 Temmuz 2022 Bitki Besleme
  • 27 Haziran 2022

    Zeytinde Sulama Nasıl Olmalı

    Zeytinde Sulama Nasıl Olmalı
    27 Haziran 2022 Bitki Besleme
  • 23 Haziran 2022

    Elma Ağacı Nasıl Sulanmalı

    Elma Ağacı Nasıl Sulanmalı
    23 Haziran 2022 Bitki Besleme
  • 19 Haziran 2022

    Zeytin Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele

    Zeytin Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
    19 Haziran 2022 Bitki Koruma
  • 15 Haziran 2022

    Örtü Altı Sebze Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır

    Örtü Altı Sebze Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır
    15 Haziran 2022 Akıllı Tarım
  • 12 Haziran 2022

    Elma Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele

    Elma Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
    12 Haziran 2022 Bitki Koruma
  • 11 Haziran 2022

    Zeytin Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?

    Zeytin Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?
    11 Haziran 2022 Bitki Koruma
  • 6 Haziran 2022

    Örtü Altı Yetiştiriciliği Nedir? Nasıl Yapılır?

    Örtü Altı Yetiştiriciliği Nedir? Nasıl Yapılır?
    6 Haziran 2022 Akıllı Tarım
  • 3 Haziran 2022

    Elma Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir

    Elma Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir
    3 Haziran 2022 Bitki Koruma
  • 30 Mayıs 2022

    Zeytin Hangi Bölgede Yetişir?

    Zeytin Hangi Bölgede Yetişir?
    30 Mayıs 2022 Bitki Koruma
  • 25 Mayıs 2022

    Tarımda Kışlık Bakım ve Mücadele

    Tarımda Kışlık Bakım ve Mücadele
    25 Mayıs 2022 Akıllı Tarım
  • 21 Mayıs 2022

    Türkiye’de Elma Hangi Bölgede Yetişir

    Türkiye’de Elma Hangi Bölgede Yetişir
    21 Mayıs 2022 Bitki Koruma
  • 16 Mayıs 2022

    Zeytin Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Zeytin Nasıl Yetiştirilir

    Zeytin Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Zeytin Nasıl Yetiştirilir
    16 Mayıs 2022 Bitki Koruma
  • 15 Mayıs 2022

    Kış Aylarında Meyve Ağacı Bakımı Nasıl Yapılmalı?

    Kış Aylarında Meyve Ağacı Bakımı Nasıl Yapılmalı?
    15 Mayıs 2022 Akıllı Tarım
  • 14 Mayıs 2022

    Elma Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Elma Nasıl Yetiştirilir?

    Elma Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Elma Nasıl Yetiştirilir?
    14 Mayıs 2022 Bitki Koruma
  • 12 Mayıs 2022

    Şeker Pancarında Gübreleme Nasıl Olmalı?

    Şeker Pancarında Gübreleme Nasıl Olmalı?
    12 Mayıs 2022 Bitki Besleme
  • 11 Mayıs 2022

    Şeker Pancarı Yetiştiriciliğinde Sulama

    Şeker Pancarı Yetiştiriciliğinde Sulama
    11 Mayıs 2022 Bitki Besleme
  • 7 Mayıs 2022

    Şeker Pancarı Zararlıları ve Hastalıkları ile Nasıl Mücadele Edilir?

    Şeker Pancarı Zararlıları ve Hastalıkları ile Nasıl Mücadele Edilir?
    7 Mayıs 2022 Bitki Koruma
  • 3 Mayıs 2022

    Türkiye’de Şeker Pancarı Hangi Bölgede Yetişir

    Türkiye’de Şeker Pancarı Hangi Bölgede Yetişir
    3 Mayıs 2022 Bitki Koruma
  • 1 Mayıs 2022

    Şeker Pancarı Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?

    Şeker Pancarı Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?
    1 Mayıs 2022 Bitki Koruma
  • 30 Nisan 2022

    Şeker Pancarı Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Şeker Pancarı Nasıl Yetiştirilir?

    Şeker Pancarı Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Şeker Pancarı Nasıl Yetiştirilir?
    30 Nisan 2022 Bitki Koruma
  • 26 Nisan 2022

    Topraksız (Hidroponik) Tarım Nedir?

    Topraksız (Hidroponik) Tarım Nedir?
    26 Nisan 2022 Akıllı Tarım
  • 28 Nisan 2022

    Nematodların Genel Özellikleri Nelerdir?

    Nematodların Genel Özellikleri Nelerdir?
    28 Nisan 2022 Bitki Koruma
  • 26 Nisan 2022

    Buğday Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?

    Buğday Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?
    26 Nisan 2022 Bitki Koruma
  • 25 Nisan 2022

    Türkiye’de Buğday Hangi Bölgede Yetişir?

    Türkiye’de Buğday Hangi Bölgede Yetişir?
    25 Nisan 2022 Akıllı Tarım
  • 23 Nisan 2022

    Buğdayda Gübreleme Nasıl Olmalı?

    Buğdayda Gübreleme Nasıl Olmalı?
    23 Nisan 2022 Bitki Besleme
  • 20 Nisan 2022

    Buğdayda Sulama Nasıl Olmalı?

    Buğdayda Sulama Nasıl Olmalı?
    20 Nisan 2022 Bitki Besleme
  • 14 Nisan 2022

    Tarımda Teknoloji Kullanımı ve Popüler Tarım Teknolojileri

    Tarımda Teknoloji Kullanımı ve Popüler Tarım Teknolojileri
    14 Nisan 2022 Akıllı Tarım
  • 13 Nisan 2022

    Buğday Yetiştiriciliğine Dair Her Şey

    Buğday Yetiştiriciliğine Dair Her Şey
    13 Nisan 2022 Akıllı Tarım
  • 10 Nisan 2022

    Akıllı Tarım Nedir?

    Akıllı Tarım Nedir?
    10 Nisan 2022 Akıllı Tarım
  • 9 Nisan 2022

    Mısırda Sulama Nasıl Olmalı

    Mısırda Sulama Nasıl Olmalı
    9 Nisan 2022 Bitki Besleme
  • 5 Nisan 2022

    Mısırda Bitki Besleme Nasıl Olmalı?

    Mısırda Bitki Besleme Nasıl Olmalı?
    5 Nisan 2022 Bitki Besleme
  • 3 Nisan 2022

    Mısır Hastalıkları ve Zararlıları ile Mücadele

    Mısır Hastalıkları ve Zararlıları ile Mücadele
    3 Nisan 2022 Bitki Koruma
  • 30 Mart 2022

    Mısır Ne Zaman Ekilir?

    Mısır Ne Zaman Ekilir?
    30 Mart 2022 Akıllı Tarım
  • 28 Mart 2022

    Mısır Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

    Mısır Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
    28 Mart 2022 Akıllı Tarım
  • 23 Mart 2022

    İş Güvenliğinde İkinci Adım

    İş Güvenliğinde İkinci Adım
    23 Mart 2022 Akıllı Tarım
  • 20 Mart 2022

    Nematod Mücadelesinin İpuçları

    Nematod Mücadelesinin İpuçları
    20 Mart 2022 Bitki Koruma
  • 19 Mart 2022

    Sulama Teknolojileri

    Sulama Teknolojileri
    19 Mart 2022 Akıllı Tarım
  • 17 Mart 2022

    Rakamlarla Domates

    Rakamlarla Domates
    17 Mart 2022 Akıllı Tarım
  • 13 Mart 2022

    İlaçlama Sonrasında İş Güvenliği Adımları

    İlaçlama Sonrasında İş Güvenliği Adımları
    13 Mart 2022 Bitki Koruma
  • 12 Mart 2022

    Pamukta Bitki Besleme Nasıl Olmalı?

    Pamukta Bitki Besleme Nasıl Olmalı?
    12 Mart 2022 Akıllı Tarım
  • 10 Mart 2022

    Pamuk Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele

    Pamuk Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
    10 Mart 2022 Akıllı Tarım
  • 6 Mart 2022

    Rakamlarla Patates

    Rakamlarla Patates
    6 Mart 2022 Bitki Koruma
  • 5 Mart 2022

    Türkiye’de Pamuk Hangi Bölgede Yetişir?

    Türkiye’de Pamuk Hangi Bölgede Yetişir?
    5 Mart 2022 Bitki Besleme
  • 3 Mart 2022

    Yeni Nesil İleri Teknoloji Gübre Nedir?

    Yeni Nesil İleri Teknoloji Gübre Nedir?
    3 Mart 2022 Bitki Besleme
  • 2 Mart 2022

    Karasinek İle Neden Mücadele Edilmeli

    Karasinek İle Neden Mücadele Edilmeli
    2 Mart 2022 Bitki Koruma
  • 28 Şubat 2022

    Pamukta Sulama Nasıl Olmalı?

    Pamukta Sulama Nasıl Olmalı?
    28 Şubat 2022 Bitki Koruma
  • 25 Şubat 2022

    Tarımda Uzaktan Erişim Araçları Geleceği Şekillendiriyor

    Tarımda Uzaktan Erişim Araçları Geleceği Şekillendiriyor
    25 Şubat 2022 Akıllı Tarım
  • 20 Şubat 2022

    Pamuk Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?

    Pamuk Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?
    20 Şubat 2022 Akıllı Tarım
  • 18 Şubat 2022

    Turunçgil Ailesi

    Turunçgil Ailesi
    18 Şubat 2022 Bitki Koruma
  • 16 Şubat 2022

    Pamuk Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Pamuk Nasıl Yetiştirilir?

    Pamuk Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Pamuk Nasıl Yetiştirilir?
    16 Şubat 2022 Akıllı Tarım
  • 15 Şubat 2022

    Tarımın Doğru Bilinen Yanlışları

    Tarımın Doğru Bilinen Yanlışları
    15 Şubat 2022 Akıllı Tarım
  • 11 Şubat 2022

    Bitki Besleme Hakkında Bilmeniz Gerekenler

    Bitki Besleme Hakkında Bilmeniz Gerekenler
    11 Şubat 2022 Bitki Besleme
  • 10 Şubat 2022

    Silajlık Mısır Çeşidinin Önemi

    Silajlık Mısır Çeşidinin Önemi
    10 Şubat 2022 Tohum
  • 7 Şubat 2022

    Bitki Koruma Ürünlerini Uygularken Nelere Dikkat Edilmeli

    Bitki Koruma Ürünlerini Uygularken Nelere Dikkat Edilmeli
    7 Şubat 2022 Bitki Koruma
  • 5 Şubat 2022

    Şekerpancarı Püf Noktaları

    Şekerpancarı Püf Noktaları
    5 Şubat 2022 Bitki Koruma
  • 2 Şubat 2022

    Tarımda Yeni Trend: Sensörler

    Tarımda Yeni Trend: Sensörler
    2 Şubat 2022 Akıllı Tarım
  • 30 Ocak 2022

    Kök ve Kökboğazı Çürüklüğü İle Mücadelenin İpuçları

    Kök ve Kökboğazı Çürüklüğü İle Mücadelenin İpuçları
    30 Ocak 2022 Bitki Koruma
  • 26 Ocak 2022

    Tohum Islah Çalışmaları

    Tohum Islah Çalışmaları
    26 Ocak 2022 Tohum
  • 24 Ocak 2022

    Blok Zinciri Teknolojisi Tarımda Şeffaflığın Anahtarı

    Blok Zinciri Teknolojisi Tarımda Şeffaflığın Anahtarı
    24 Ocak 2022 Akıllı Tarım
  • 21 Ocak 2022

    Gübreleme Önerileri

    Gübreleme Önerileri
    21 Ocak 2022 Bitki Koruma
  • 20 Ocak 2022

    Domateste Trend Çeşitler

    Domateste Trend Çeşitler
    20 Ocak 2022 Tohum
  • 17 Ocak 2022

    Bitki Korumanın Yeni Yüzü

    Bitki Korumanın Yeni Yüzü
    17 Ocak 2022 Bitki Koruma
  • 15 Ocak 2022

    Örtü Altı Tarım Hektaş İle Gelişiyor

    Örtü Altı Tarım Hektaş İle Gelişiyor
    15 Ocak 2022 Akıllı Tarım
  • 11 Ocak 2022

    İnhibitörlü Gübreler

    İnhibitörlü Gübreler
    11 Ocak 2022 Bitki Besleme
  • 10 Ocak 2022

    Tarımda da Önce İş Güvenliği

    Tarımda da Önce İş Güvenliği
    10 Ocak 2022 Akıllı Tarım
  • 3 Ocak 2022

    Modern Tarımın En Yeni Üyesi: Drone

    Modern Tarımın En Yeni Üyesi: Drone
    3 Ocak 2022 Akıllı Tarım